Op de eerste dag (24 juli) daagde Frans Droog me via twitter uit om mee te doen aan #blimageNL.

 

Op dat moment liep ik met mijn gezin en vrienden in de Efteling en in een wachtrij bekeek ik tussendoor vlug mijn telefoon. Ik scande de ‘opdracht’ en was direct enthousiast. Ik nam de uitdaging aan. Door wat onvoorziene omstandigheden kwam ik niet eerder dan vandaag toe aan deze opdracht, so here goes!

Ik heb gekozen voor deze afbeelding:

foto-rupswand

 

Deze foto deed me direct denken aan wat ik hét ultieme prentenboek vind, namelijk Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle. Vandaar dat ik besloten heb om een ode aan dit geweldig boek te schrijven. rupsje_nooitgenoegIk denk niet dat er een school (en misschien zelfs wel leerkracht) in Nederland is die dit boek niet in de kast heeft staan. Toen onze dochter is geboren, was dit het eerste boek dat ik heb gekocht. Ik houd van het boek en van het verhaal en ook van het figuurtje op zich. Naast het prentenboek hebben we ook een houten inlegpuzzel, een dvd, een lottospel en de app voor op de iPad in bezit. Het boek is tig keer door ons voorgelezen aan onze dochter. Net zo vaak tot ze het met ruim 2 jaar, volledig uit haar hoofd kende. En toen was het nog steeds leuk. De kracht van de herhaling, het steeds weer voorlezen zorgde voor herkenbaarheid en veiligheid. Inmiddels is ze bijna 4 jaar en nog altijd dol op het verhaal. Toevallig staat, terwijl ik dit schrijf, de dvd waarop Carice van Houten de geanimeerde verhalen voorleest, aan.

In het boek zitten ook zoveel onderwerpen verstopt dat je er in de onderbouw een volledig thema aan kunt wijden. In mijn werk als kermisjuf bij Stichting Rijdende School had ik ook te maken met kleuters. Dit was een behoorlijke uitdaging voor me, want ik heb jarenlang de bovenbouw gehad. Prentenboeken hadden altijd al mijn hart, dus dit waren dankbare kapstokken om over te werken. Met Rupsje Nooitgenoeg heb je een basisboek in handen waarmee je kunt werken over o.a. eten en drinken, de dagen van de week, tellen, gezond gedrag, de kringloop van het leven, het proces van de evolutie van rups naar vlinder, etc. Je kunt een geweldige verteltafel inrichten, puur gebaseerd op een enkel verhaal, maar dan wel bij voorkeur een krachtig verhaal met veel inhoudelijke elementen zoals Rupsje Nooitgenoeg.

Ook in de bovenbouw zijn (prenten)boeken een krachtig middel om onderwijs te verzorgen. Ze lenen zich uitstekend voor filosoferen en kunnen bij uitstek dienen om samenhang te creëren tussen diverse onderwerpen die in eerste instantie niet direct aan elkaar gelieerd zijn. Kortom, mijn passie is, naast ICT, leesbevordering als het gaat om onderwijs verzorgen. Het was een van de onderwerpen die ik als afstudeerthema had toen ik de Pabo afrondde. Ik zoek dus ook altijd naar mogelijkheden om boeken te integreren in mijn lessen. De Kleuteruniversiteit vind ik daardoor zo’n briljant concept dat ik wilde dat ik het zelf bedacht had!

Tegenwoordig zoek ik ook naar mogelijkheden om media en ICT zo betekenisvol mogelijk in te zetten waardoor ze een middel zijn om een doel te bereiken. Ik probeer daarin ook een mix te maken van ‘moderne’ middelen en ‘oldskool’ boeken. Een prachtig voorbeeld is bijvoorbeeld het naspelen van het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg en daarvan een stopmotion filmpje te maken. Of laat kinderen foto’s maken van alles met bijvoorbeeld de letter R en maak er een Pinterestpagina van.

Tenslotte ben ik ook zo’n fan van het boek omdat het tijdloos is. Het is voor het eerst uitgebracht in 1969 en het is tot op de dag van vandaag actueel en niet verouderd. Een prestatie van formaat!


Oeps, ik moet natuurlijk op mijn beurt ook weer mensen uitnodigen… Dus hierbij daag ik uit:

@susanspekschoor: haar blog!
@jufsanne: uiteraard mag de oprichtster van jufsanne.com en voornoemde kleuteruniversiteit niet ontbreken.
en als laatste: @4pip (Pauline Maas) die misschien wel hele mooie overzeese inzichten heeft! 🙂

Jullie kunnen onderstaande foto’s (door mij gemaakt) gebruiken:

2015-07-04 23.02.49

 

2014-12-10 13.51.56

IMG_1155

 

Succes!!!

2 thoughts on “Rupsje Nooitgenoeg #blimageNL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *